måndag 30 juli 2012

Lökspik

Igår styrde vi kosan mot landbacken, mest pga att vi ska på konsert till Helsingfors på tisdag, vi ska se Bruce Springsteen ! Efter att ha varit på sommarstugan två veckor var det riktigt skönt att komma hem. Vädret var varmt och vi bestämde oss för att grilla nåt gott ! Det blev lite kött, grönsaksspett, grekisk sallad och kantarellsås ! Mmm...
Vet du vad en lökspik är, fråga gubben då han var i full gång med grillningen ?! Nå näää !!

Lökspik
Ha ha jo om man sätter lökarna på en spik tvärs över gallret så rinner inte köttsaften ur..fiffigt värre !! :) Alltså då lökarna är nya och små, sen kan man ju lägga dem och stå med undresidan mot gallret. Vi brukar grilla lökarna läänge, tills "fruktköttet" är riktigt mjukt och kokt ! Gott !


Det blev ännu en mumsig måltid med grillat och goda tillbehör, men det är väl bara att passa på så länge sommaren visar sig från sin bästa sida !
Oj så tidigt jag var uppe idag ! Kanske jag sympatiserar lite med alla som börjat jobba...men en vecka till ska jag njuta av ledigheten !

Ha de gott !

Carina




onsdag 25 juli 2012

Lampor får nya kläder

Trivs som fisken i vattnet just nu. Vi lever skärgårdsliv och tar mest dagen som den kommer och jag känner att det är just så semestern ska vara, lungt tempo, göra det du vill, på ett ställe där du trivs ! Jag är ju inte den typen som bara kan sitta stilla och glo, så jag har pysslat en del med att "piffa" upp bastubyggnaden. Inga stora projekt men lite målat och nya detaljer, det behövs inte så mycket för att det skall kännas nytt och fräscht !
Idag har tre lampor fått nya kläder, eller rättare sagt två för den ena bytte jag ut helt och hållet !
Hittade en helt ljuvlig lampskärm i svärmors garage och det visade sig att det hade varit en plafond i min mans barndomsrum ! Så här såg den ut:

 Satte mej vid symaskin i bastukammaren och sydde med havsutsikt..
min 24 år gamla Husqvarna funkar perfekt !
 (på bilden syr jag gardiner, det får ni se i ett senare inlägg) 

Klädde den med lite gammalt gardinstyg och då blev den hur fin som helst ! Synd att jag inte fotade lampan som hängde där förut, men den var en sån där 80-tals rottinggrej som man kan dra upp och ner...


På väggen i samma rum hänger två andra 80-tals lampor som skule behöva lite ny look ! Spraymålade trädelarna och sydde lite till av gamla gardiner...

FÖRE
EFTER

Blev riktigt nöjd med mina lampor och är hur ivrig som helst att piffa till fler saker på ett enkelt sätt. Det här kostade mej bara en sprayburk (3,90 €) !

Fortsättning följer .....

Ha de lysigt !

Carina

lördag 21 juli 2012

Betong-vin

Konstigt hur det kommer och går det här med lusten att skapa i olika material. Förra sommaren gjorde jag mycket i betong, men den här sommaren har jag inte riktigt kommit igång med det. Kanske brist på nya ideér eller så bara brist på inspiration. Men en ny grej har jag i alla fall gjutit som jag tycker blev riktigt lyckad. Ideén fick jag från vårens nummer av min favorit-pyssel-tidning "101 idéer". Där hade de gjort en fin dukning med flaskor gjutna i betong. Som tur är så säljs ett av mina favoritviner på plastflaska, så jag har sparat några under våren. Nu får ni en utförlig beskrivning av hur jag gjorde ifall nån får lust att brygga lite betongvin ! :)

Först sågar man bort en del av flaskhalsen, men ta till vara den svarta plastdelen som sågats bort. Den är lite besvärlig att få bort, men med milt våld så går det nog ! Jag använde järnsåg, bara för att den har fina tänder, går säkert bra med nån annan såg också..eller kniv.

Så är det bara att blanda till betong och hur man gör det finns i ett tidigare inlägg som ni kan läsa om här . För att få ner betongen i flaskorna behövs en tratt, som ni ser så har jag gjort en enkel variant av en saftflaska och en pinne att peta ner betongen med. Fyll betong ända upp till kanten och dunka flaskan i underlaget några gånger så försvinner luftbubblorna.

Peta ner 4 ganska långa järntrådsbitar i flaskan, som sedan ska bli en del av ljushållaren. Låt flaskorna stå två dygn.

Sen använde jag samma såg (lite dumt för den blev lite slö av betongen) till att såga bort bottnen på flaskan
 och så var det bara att "dra av" plasten som faktiskt var i två lager, så det gick lätt att dra av ett lager i gången.

Plastdelen från flaskhalsen som jag tog till vara trädde jag på betonghalsen, satte dit ett stearinljus och virade sedan runt järntråden.

Låt flaskorna stå och torka ordentligt några dagar ifall du vill limma fast nån etikett på dem. Jag blötte loss en etikett från ett vin som vi köpte i Rom och limmade fast den med decoupagelim. Ett fint minne som håller .

 Jag tycker det här är en jättefin presentidé och min pappa fick en till födelsedagspresent med en text från en gammal sångbok.


Ursäkta bildkvaliteten, vet int riktigt hur det blev så där dåligt..

Så nu är det bara att börja dricka vin ur plastflaska 
( eller kanske be att nån sparar flaskor till er )
och sen gjuta betongflaskor !

Här ute på vårt skär blåset det svinkallt idag, 
så nu ska jag gå ner i bastukammaren 
och pyssla lite Ernst-style ! ;-)

Ha de gott !

Carina

onsdag 18 juli 2012

Tinas Texasburgare

Jag är superdålig på att göra mat efter recept, det vill bli ett och samma hela tiden efter eget huvud, men igår gjorde vi faktiskt en rätt enligt recept (nåja nästan ) efter att ha sett på Tinas sommarkök förra vecka och tyckte att hennes Texasburgare såg så goda ut !

 

Tinas originalrecept hittar ni här och det som jag ändrade på var lite kryddningen av maletköttet och i stället för tysk sockersaltad skinka använde jag Amerikansk baconfilé. I vår smak skulle det också ha fått vara lite mindre citronsaft i ostsåsen, men annars var den JÄTTEGOD !!

Om en stund kommer ett nytt program med Tina, så får se vad hon bjuder på idag för nya ideér ! Tina inspirerar, hon är lite som Ernst !
Men före det ska jag fixa till årets första kantarellsås till Toms grillbiff ! :)

Skön onsdagskväll gott folk !

Carina

tisdag 17 juli 2012

Albådan

Abborrfesten på Albådan den 16 juli är en av sommarens höjdpunkter. Då fyller nämligen min pappa år och då bjuds det på rökt abborre, nypotatis, gräddfilssås, kaffe och tårta ! En stor del av släkten samlas och då vi hungriga som vargar sätter oss till bordet är det djungelns lag som gäller !! "Krafs åt dej så har du !!" Detta år var det dessutom invigning av ny, fin terass+bord !

Lilla gubben hälsar välkommen !

Albådan är min barndoms ö med många fina sommarminnen ! Kommer ihåg när svanarna började komma till våra trakter så fanns det en svanhane som vi döpte till Hugo och han var nästan tam och kom upp på stranden och åt ur mammas hand, typ ! Svanarna som är där idag är säkert Hugos ättlingar för de är inte heller skygga.

 Några andra fåglar som huserar på holmen om nätterna är Grågässen och de är mindre trevliga för deras "skit" låg överallt i gräset....mamma har försökt skrämma bort dem med olika medel, bl.a med den här fina saken:

Fin idé !
men gissar att gässen tycker som jag; 
den är ju bara så fin att se på, inte alls skrämmande !

Så var det matdags
Full koncentration på den goda fisken !
Efteråt var det inte mycket kvar
Smultronkaka,  MUMS !
Oj vad mycket gott vi fick och jag var mätt ända till i dag morse.....
Tack, tack, tack !

Måste bara avsluta med den här bilden som Felix 3 år knäppte med min kamera. Han ville fotografera svanpappan. Tycker den symboliserar hur snabbt tiden rusar iväg, speciellt då man har semester...de e liksom nerförsbacke hela tiden !!


Fånga dagen och njut av det lilla

Carina

söndag 15 juli 2012

Marknadsfeelis när den är som bäst !

Tre glada damer hoppade i bilen och styrde söderut mot Kristinestad och den välbesökta sommarmarknaden ! Vilken härlig stad ! En stad som är över 350 år gammal och nästan enbart består av låga trähus och smala gator, en stad som aldrig drabbats av brand ! Jag förstår att många söker sig till marknaden också p.g.a av den mysiga miljön ! Marknaden i sig bestod av det "vanliga krafset" men också av härligheter som Åländskt svartbröd och Engelsk fudge i lösvikt ! Förutom det så blev det köpt en ny vedkorg till sommarstugan och snören som behövs till allt !
Men det som roade oss mest var de många loppisborden på sidogatorna och in på gårdar ! Där gjorde vi många små härliga fynd !

Nostalgi över väskor

Livlig förhandling pågår !

Jag och Nina i skrothimlen !
Efter att ha vandrat runt på marknaden och loppisarna så ville vi söka upp det som sägs vara Finlands smalaste gata, Kattpiskargränd, och visst hittade vi den !

Kattpiskargränd
Ett underbart pionhav inne på en gård
..förstår att denna mysiga stad ibland kallas för Bottenhavets pärla och precis som Nina sa; Här kunde man nog ha sin adress !
Ännu ett besök i närmiljön att hänga på hjärnkroken !
Tack för en mycket trevlig dag mamma och Nina !

...och här är mina skrotiga fynd :


Får se då vad jag ska hitta på med dem.......börjar ha en bra samling med skrot som bara ligger och väntar på att bli nånting...och idag e de ju loppis på Vasatorg också.....kanske man skulle göra en liten cykeltur ditåt...

Hejsvejs !

Carina


fredag 13 juli 2012

Nattjobb i marin miljö

En gång per sommar har vi nattvaktstur (kl. 18.00 - 06.00) vid Wasa Segelförening där vi har vår båt (inte dock en segelbåt). Visserligen är det inte så kul att vara vaken hela natten, men allt känns ju ändå lite roligare om det är vackert väder och det blev det denna kväll ! Vi fick dessutom en stunds förstärkning av Sofia och Kristian som var ut på kvällspromenad ! De kom lagom till flagghalningen och första ronden !

Flagghalning
En del av hamnen
Segelbåtar på rad
Bryggor
Ny, stor, fin, lång brygga
Vakthunden Leia
Blommor vid bryggkanten
I skymningen kom den här lilla kotten på besök ända fram till dörren och Leias vattenskål !

Hon som höll i kameran mest heter:


Nu är klockan 03.00, det är mörkt och jag är trött ! 
3 timmar kvar av vaktandet...de tyngsta timmarna...har nog med lite pysselgrejer, men vet inte om jag orkar ...

G

Ä

S

P

då ni läser detta sover jag sött !

Ses !

Carina

tisdag 10 juli 2012

Roadtrip to Bergö

Det enda som behövs för att en grådaskig semesterdag skall förvandlas till en riktigt rolig och solig dag är en Lena, en Nina och en bil ! Efter ett mycket snabbt beslut av "semesterkommitteén" hoppade vi i bilen idag och for på roadtrip med skärgårdsön Bergö som mål !  Det tog visserligen några timmar att ta sig dit eftersom det fanns så mycket trevligt att uppleva på vägen !

Mina resekompisar i Cirkas inredningsaffär i Solf

Kaffepaus i Malax hos Malins Mathantverk

Bergö kyrka och en glad Lena

Två fina hästar på Wild West

Svalkande dryck vid en solig båthamn

Ett härligt besök hos kollegan Eva och deras smultronställe på Bergö

Nöjda med dagen

Tack så hjärtans mycket för en fin dag tillsammans Nina och Lena !
Nu ska vi bara fortsätta att njuta av våra lediga dagar
och tänka på det som står på skylten jag köpte på vägen....


Stor kram !

Carina

söndag 8 juli 2012

Leia von Tratt

Vår stackars lilla hund fick en liten tumör bakom örat bortopererad för 10 dagar sen och har tvingats gå med tratt på huvudet sen dess ! Konstigt nog verkar det som om hon accepterat sitt öde och tror väl att hon ska ha den för resten av sitt liv ! Men faktiskt så skall stygnen tas bort imorgon och då blir hon beftriad från tratten ! Men hon ser onekligen lite komisk ut med sin tratt och allt är inte så lätt alla gånger, då man rör sig runt och tratten dunkar i överallt !

Jaha är det så här jag ska se ut för resten av mitt liv..SUCK !

Jag är faktiskt lite törstig, kan man smaka på havet med tratt ?
Slurp, slurp, slurp...
Ja det där gick ju ganska bra, men kul va de int !
Hm..kanske jag kunde ställa upp som nunnan i Hund of music ?

Haha nåja imorgon slipper du eländet lilla vännen !

Bilderna är tagna med min kamera av Sofia som kan det här med fotografering. Vill ni se mera bilder som Sofia tagit så gå in på hennes blogg Sofia och njut av fina bilder !

Ha de gött !

Carina

4 advent - och ingen stress !

Fjärde advent och en strålande vacker dag med nån minut närmare sommaren än igår ! Det har vänt, mörkret ger vika och vi går mot ljusare tid...